Nietolerancja laktozy to obok nietolerancji glutenu najczęściej występująca nietolerancja pokarmowa w społeczeństwie. Jaki jest mechanizm jej powstawania? Kiedy zaczynamy chorować na nietolerancję laktozy? W jaki sposób możemy się zbadać na nietolerancję laktozy? To bardzo ważne pytania, na których odpowiedzi znajdziecie w poniższym tekście!
Nietolerancja laktozy – co to za choroba?
Na początek zacznijmy od laktozy. Czym właściwie jest ten związek chemiczny? Laktoza to dwucukier zbudowany z dwóch, jak sama nazwa wskazuje, substancji – glukozy i galaktozy. Laktoza w różnych proporcjach występuje w mleku wszystkich ssaków. Laktoza ma bardzo szerokie zastosowanie. Jest ona obecna w mleku, serach, lodach, twarogach, jogurtach, słodyczach, a nawet w lekach.
Wracając do sedna. Nietolerancja laktozy to niewłaściwa reakcja organizmu, która pojawia się po spożyciu produktów zawierających laktozę – cukier mleczny. Dlaczego tak się dzieje? Przyczyną jest brak (alaktazja) lub niedobór (hipolaktazja) laktazy – wspomnianego enzymu trawiennego, który jest niezbędny do prawidłowego rozkładu laktozy na glukozę i galaktozę. Wrodzony niedobór laktazy (czyli alaktazja) to bardzo rzadkie schorzenie, w którym organizm praktycznie od samych narodzin dziecka nie produkuje substancji rozkładającej laktozę. U osób chorych w większości przypadków organizm wraz z wiekiem traci zdolność trawienia laktozy. W ciągu około 30 minut od spożycia posiłku zawierającego laktozę, dochodzi do powstania charakterystycznych objawów, które obejmują bóle i wzdęcia brzucha, nasilone wiatry, mdłości, przelewanie i biegunki.
Zamów badanie pojedyncze lub w pakiecie:
Pojedyncze badanie
Nietolerancja laktozy
-
-
Trwała nietolerancja glutenu.
Brak badania w tym pakiecie. (celiakia) * Analiza hapotypów DQ2,2 DQ2,5 DQ8 (a i b)
-
Pisemne zalecenia lekarskie i dietetyczne
Nie dotyczy
-
Jadłospis bezglutenowy
Nie dotyczy
-
Bezpłatny zestaw do pobrania próbek
-
Bezpłatny odbiórKurier, paczkomat
Pakiet badań
Zdrowe Jelita
-
-
Trwała nietolerancja glutenu (celiakia) * Analiza hapotypów DQ2,2 DQ2,5 DQ8 (a i b)
-
Pisemne zalecenia lekarskie i dietetyczne
-
Jadłospis bezglutenowy
-
Bezpłatny zestaw do pobrania próbek
-
Bezpłatny odbiórKurier, paczkomat
Nietolerancja laktozy – genetyczna nietolerancja laktozy czy nabyta?
Stwierdzenie czy biegunki, wzdęcia, bóle brzucha itp. po spożyciu pokarmów mlecznych są spowodowane nietolerancją laktozy uwarunkowaną genetycznie, czy też alergią lub są efektem ubocznych innych chorób prowadzących do uszkodzenia błony śluzowej jelit, jest niezwykle istotne. Jeśli Twoja nietolerancja laktozy nie jest spowodowana mutacją w genie odpowiedzialnym za wytwarzanie enzymu trawiącego laktozę, to być może jest odwracalna. Przy nabytej nietolerancji laktozy wystarczy np. wyleczyć infekcję bakteryjną, by móc powrócić do spożywania mleka. Złe rozpoznanie przyczyny problemu może prowadzić do niepotrzebnej eliminacji z diety produktów mlecznych.
Z drugiej strony jeśli nie masz zmian w genach związanych z nietolerancją laktozy, a masz problem z trawieniem tego cukru mlecznego może to być objaw innej choroby np. celiakii. Dlatego tak ważne jest ustalenie jej przyczyny. Chorzy na nietolerancję laktozy typu dorosłego nie przyswajają też często wapnia pomimo, że jest on dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. To prowadzi do poważnych komplikacji zdrowotnych takich jak osteoporoza, bóle stawów i kości itp. Można im zapobiec stosując odpowiednią dietę.
Test na nietolerancję laktozy – dlaczego warto zrobić badanie genetyczne?
Test genetyczny to jedyny test na nietolerancję laktozy, który stwierdzi ją nawet wówczas, gdy nie odczuwasz jeszcze wyraźnie jej objawów. Zdarza się, że objawy nietolerancji laktozy są niespecyficzne. Do testu na nietolerancję laktozy nie musisz się przygotowywać. Co więcej sam test w odróżnieniu od innych badań stosowanych w diagnostyce tego schorzenia jest bezbolesny i komfortowy.
Do badań wykorzystujemy najwyższej klasy odczynniki posiadające certyfikat IVD. Dzięki temu mają Państwo gwarancję, że mogą być stosowane w diagnostyce medycznej. Nasze obadanie obejmuje wszystkie polimorfizmy w genie LCT (13910 oraz 22018), które związane są z nietolerancją laktozy wśród Polaków. Zdarza się, że testy obejmują tylko jedną zmianę – nie jest to wówczas pełne badanie genetyczne na nietolerancję laktozy.
Umów badanie
Nietolerancja laktozy – czy rezygnacja z produktów mlecznych jest szkodliwa?
Specjaliści zwracają uwagę na to, że w ostatnim czasie pojawił się trend do unikania produktów mlecznych bez wyraźnych wskazań do stosowania diety bezlaktozowej. Rezygnowanie z produktów zawierających laktozę jedynie ze względu na własne podejrzenia (bez wykonania odpowiednich badań) jest niekorzystne dla zdrowia i może doprowadzić do zmniejszenia wydzielania laktazy (enzymu trawiącego cukier mleczny). Tym samym sami poprzez swoją dietę prowadzimy do nietolerancji laktozy, która będzie się nasilać. Jeśli podejrzewasz u siebie nietolerancję laktozy w pierwszej kolejności zrób badanie na nietolerancję laktozy, aby mieć pewność!
Mleko i jego przetwory nie są niezbędna dla zdrowia. Należy jednak pamiętać, że jeśli już eliminujemy ten składnik ze swojej diety należy go w odpowiedni sposób zastąpić. Pamiętajmy, że mleko i jego przetwory posiadają wiele cennych składników odżywczych m.in witaminy A, D, z grupy B i E oraz magnez, fosfor, cynk, potas i dobrze przyswajalny wapń (jego przyswajanie wspomaga witamina D). Oczywiście sięgając po dany produkt zawsze powinniśmy dokładnie sprawdzić skład.
Badania naukowe pokazują również, że spożycie mleka zmniejsza ryzyko osteoporozy (szczególnie jeśli pijemy je w dzieciństwie). Z kolei u starszych mężczyzn wypita szklanka mleka dziennie zmniejsza ryzyko złamania biodra aż o 9%.
Badanie obejmuje:
- Wszystkie geny związane z celiakią – jeśli nie masz genów DQ2.2 i DQ2.5 oraz DQ8 to oznacza, że możesz być spokojny ponieważ nigdy nie zachorujesz na celiakię.
- Dwie zmiany w genie LCT: C/T(-13910) oraz G/A(-22018) odpowiedzialne za nietolerancję laktozy.
- Pisemne zalecenia lekarskie i dietetyczne do wyniku celiakii.
- Czas realizacji badania: celiakia 7 dni roboczych, nietolerancja laktozy do 10 dni roboczych.