Dieta bezglutenowa nie jest tylko eliminacją pieczywa czy makaronu ze swojego jadłospisu. To całkowita zmiana swoich przyzwyczajeń, która pozwala poczuć się lepiej i odzyskać zdrowie, chociaż na początku może być trudna w przestrzeganiu. Warto jednak wiedzieć, że przejście na taką dietę bez konsultacji z lekarzem może w wielu przypadkach po prostu zaszkodzić.
Dieta bezglutenowa – co warto o niej wiedzieć?
Dieta bezglutenowa jest obecnie niezwykle modna. W wielu czasopismach oraz Internecie znaleźć można informacje na jej temat, a także te związane ze szkodliwością glutenu – białka, które znajduje się w zbożach. Dobrze jednak zdawać sobie sprawę, że przeciętny „Kowalski” po przejściu na dietę bezglutenową tylko ogranicza spożycie tego białka, wcale nie rezygnując z niego w 100%. Ma to związek z tym, że wiele bezglutenowych produktów, które można kupić w sklepie, tak naprawdę zawiera w swoim składzie gluten. Dlaczego? Często produkty te tworzone lub pakowane są w tych samych miejscach, w których pakuje się i produkuje resztę. Mogą one zawierać również takie zamienniki glutenu – równie niebezpieczne dla osób z nietolerancjami.
Uważasz, że gluten nie jest dla Ciebie, źle się po nim czujesz? Przebadaj się w kierunku celiakii, wykonując test genetyczny. Daje on całkowicie pewny wynik, więc dowiesz się, czy choroba ta może u Ciebie wystąpić czy nigdy się u Ciebie nie pojawi.
Jeśli celiakia zostanie wykryta, konieczna jest dieta całkowicie bezglutenowa. Nawet najmniejsza ilość tego białka u chorych z celiakią jest bowiem bardzo niebezpieczna. Warto również wiedzieć, że dawne przekonania o celiakii jako chorobie wieku dziecięcego są błędne. Schorzenie może pojawić się i zostać wykryte w każdym wieku, nie tylko u dzieci.
Zamów test na celiakię
Celiakia dieta – czy warto wprowadzić „na próbę”?
Duża liczba osób, która chce zaoszczędzić na testach, decyduje się przejść na dietę bezglutenową „na próbę”. Niestety, to rozwiązanie może wyrządzić wiele szkód. Ze względu na cenę produktów bezglutenowych nie ma mowy o oszczędzaniu, a co więcej – najczęściej nie ma również możliwości postawienia prawidłowej diagnozy. Dlaczego? U chorych na celiakię objawy nie ustąpią szybko – trzeba czekać na to minimum kilka miesięcy. Co więcej, by pozbyć się objawów, niezbędna jest odpowiednia suplementacja – chorzy na celiakię cierpią z powodu wielu niedoborów i nieodżywienia organizmu. To właśnie te niedobory i wyniszczenie wpływają na odczuwanie objawów i złe samopoczucie.
Dieta bezglutenowa – czy jest bezpieczna?
Dieta bezglutenowa jest dość uboga, zarówno w dozwolone produkty, jak i składniki odżywcze. Pacjenci z celiakią wymagają więc stałej kontroli lekarskiej oraz dietetycznej. Rezygnując z glutenu bez takiej rzeczywistej potrzeby, narazisz więc swój organizm na niedostarczenie mu m.in. witamin z grupy B, cynku, selenu, wapnia, kwasu foliowego czy magnezu. Tradycyjne pieczywo, oprócz tych witamin i minerałów, zawiera również bardzo dużo błonnika, który reguluje procesy trawienne. Składnik ten jest również ochroną dla jelita grubego, więc umożliwia zmniejszenie ryzyka raka jelita.
Sięgając po produkty oznaczone jako bezglutenowe, dobrze jest także sprawdzić ich skład. Teoretycznie wydają się zdrowe, jednak w praktyce wiele z nich jest bardzo mocno przetworzonych, zawiera konserwanty i barwniki (mogące powodować problemy z układem trawiennym), a także niezdrowe tłuszcze, cukry i sól. Są natomiast ubogie w błonnik, wapń, cynk, magnez, żelazo czy witaminy z grupy B.
Dieta bezglutenowa powinna składać się głównie z takich produktów, które nie zawierają tego białka naturalnie. Te z niego oczyszczone wcale nie są bowiem zdrowe. Najistotniejsze jest jednak czytanie etykiet – czasami gluten jest jednym ze składników konserwujących. Do naturalnie bezglutenowych produktów należą np. kukurydza, ryż, gryka, proso, świeże owoce i warzywa, tapioka, nasiona, jaja, mleko, sery, oleje, masło i inne tłuszcze, ocet czy miód.
Dieta bezglutenowa – stosować czy nie?
Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie, powinieneś najpierw zrealizować badanie genetyczne na celiakię. Pozwoli Ci ono sprawdzić, czy rzeczywiście musisz wyeliminować gluten z diety z powodów zdrowotnych. W przypadku wykluczenia choroby, nie rezygnuj całkowicie z glutenu. Jeśli chcesz, ogranicz spożywanie tego białka, jednak pamiętaj, że wiele produktów w niego bogatych jest po prostu zdrowych. Jeśli nie masz celiakii, gluten nie jest dla Ciebie szkodliwy. Jeśli natomiast celiakia zostanie wykryta, najważniejszą zasadą powinno być dla Ciebie czytanie etykiet. Dobrze wybierać jedzenie nieprzetworzone, bez lub z małą ilością konserwantów i barwników oraz świeże. Wszelkie potrawy najlepiej przygotowywać w domu ze świeżych produktów.
Umów badanie