Wypadanie włosów u osób chorych na Hashimoto – co może być przyczyną?
Wypadanie włosów jest częstym problemem osób cierpiących na przewlekłe zapalenie tarczycy typu Hashimoto. Chcąc temu przeciwdziałać, chorzy najczęściej sięgają wtedy po preparaty, które mają poprawić kondycję włosów i przyspieszyć ich odrastanie –wcierki, szampony i odżywki. Przeważnie nie przynoszą one jednak rezultatu, a chory traci kolejne włosy. I nic dziwnego, Trudno walczyć z problemem, nie znając jego prawdziwej przyczyny.
Wypadanie włosów w chorobie Hashimoto najczęściej ma związek z celiakią…
Osoby z Hashimoto są obciążone 10-krotnie większym ryzykiem zachorowania na celiakię niż osoby zdrowej. Według różnych badaczy współwystępowanie nadwrażliwości na gluten z chorobą Hashimoto wynosi od 3,2% do nawet 43% [1]!
Z uwagi na tak częste współwystępowanie choroby Hashimoto z celiakią Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii Hepatologii i Żywienia Dzieci ESPGHAN rekomenduje wykonanie badania genetycznego na celiakię u wszystkich osób z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy [2].

Dlaczego celiakia powoduje wypadanie włosów?
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną uwarunkowaną genetycznie, charakteryzuje się nietolerancją organizmu na występujący w wielu produktach spożywczych gluten. Układ odpornościowy osoby z celiakią reaguje na gluten, jak na zagrożenie, które trzeba zwalczyć. Po każdym spożyciu glutenu w organizmie chorego uruchamia się więc odpowiedź układu odpornościowego. Niestety ona błędna, bo skierowana przeciwko własnym tkankom – kosmkom jelitowym. Zniszczenie tych struktur uniemożliwia prawidłowe wchłanianie cennych dla zdrowia składników odżywczych, powodując osłabienie całego organizmu i liczne niedobory pokarmowe.
Kondycja włosów jest bardzo ważnym wskaźnikiem stanu naszego zdrowia. Gdy w organizmie brakuje substancji odżywczych, jak to dzieje się właśnie w przebiegu celiakii, włosy robią się bardziej matowe, słabsze, w końcu zaczynają wypadać i zdecydowanie wolniej rosną.
Celiakię kojarzy się głównie z problemami ze strony układu pokarmowego: bólem brzucha, wymiotami czy biegunką. W rzeczywistości u 70% chorych z nowo rozpoznaną celiakią nie stwierdza się tego typu dolegliwości. Co ciekawe, celiakia i Hashimoto mają wiele objawów wspólnych:

Co na wypadanie włosów? Pomoże dieta bezglutenowa
Przejście na dietę bezglutenową wiąże się z koniecznością wyłączenia z jadłospisu wielu produktów spożywczych. Przede wszystkim zawierających pszenicę, żyto, jęczmień, owies oraz pochodnych tych zbóż, ponieważ to właśnie one są głównym źródłem glutenu. W praktyce oznacza to rezygnację z pieczywa, makaronów oraz bardzo długiej listy produktów, do których gluten jest po prostu dodawany. Na szczęście na polskim rynku jest coraz więcej sklepów mających w swojej ofercie żywność bezglutenową – tę naturalnie bezglutenową, jak i mechanicznie pozbawioną glutenu.
Ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej prowadzi do odbudowy kosmków jelitowych, które z czasem znów są w stanie wchłaniać składniki odżywcze. Po pewnym czasie chory odczuwa wyraźną poprawę samopoczucia, dotychczasowe dolegliwości ustępują, a włosy odrastają i odzyskują dawny blask.
U osób chorych na Hashimoto i celiakię dieta bezglutenowa może przyczynić się również do:
- Poprawy funkcjonowania tarczycy – może pojawić się konieczność zmniejszania dawki tyroksyny na skutek poprawy wchłaniania jelitowego, a nawet remisji choroby Hashimoto.
- Ustąpienia dolegliwości towarzyszących celiakii – np. problemów gastrycznych skórnych, wspomnianego wypadania włosów, a nawet łysienia plackowatego, anemii, bólu głowy, bólu mięśni i stawów oraz wielu innych objawów.
- Regulacji cyklu miesiączkowego, uniknięcia problemów z zajściem w ciążę i poronień (jeśli takie problemy występują).
- Uniknięcia powikłań nieleczonej celiakii – np. nowotworów przewodu pokarmowego, w tym chłoniaków.
Dieta bezglutenowa „na próbę”. Dlaczego nie jest to najlepszy pomysł?
Należy pamiętać, że przechodząc na dietę bezglutenową, rezygnujemy też z wielu produktów, które są źródłem cennych dla zdrowia składników. Dlatego należy stosować ją z głową, nigdy bez potrzeby i zawsze w konsultacji z lekarzem. Dieta bezglutenowa jest uboga m.in. w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały. Nie posiadając odpowiedniej wiedzy, stosująca ją osoba może więc narazić się na niedobory kluczowych składników odżywczych. Produkty bezglutenowe, zwłaszcza te mechanicznie pozbawione glutenu, są też często wysokoprzetworzone, pełne konserwantów i ulepszaczy smaku.
Wypadanie włosów przyczyny – jak sprawdzić, czy to celiakia?
Osoby chore na Hashimoto, które zauważyły u siebie znaczną utratę włosów powinny przede wszystkim wykonać test genetyczny w kierunku celiakii. Jego zadaniem jest wykrycie genów predysponujących do choroby: HLA DQ2.2, DQ2.5 oraz DQ8. Jeśli badanie nie wykaże obecności żadnego z genów, celiakię można wykluczyć. W takim przypadku osoba chora na Hashimoto nie musi odstawiać glutenu! Nie ma bowiem wystarczających dowodów skłaniających do rutynowego stosowania diet eliminacyjnych u osób z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy [3].
Jeśli badanie wykaże natomiast skłonność do celiakii, to jest to sygnał, aby regularnie kontrolować poziom określonych przeciwciał w organizmie — po to, aby jak najwcześniej wykryć, że celiakia przybrała aktywną formę. Samo oznaczenie przeciwciał bez badania genetycznego nie jest wskazane, ponieważ wyniki badania przeciwciał, w odróżnieniu od testów DNA, nie zawsze są wiarygodne.
Badanie na celiakię w testDNA da Ci pewność
- Oferujemy szeroki zakres usług (DQ2,2 DQ2,5 DQ8 w podjednostce α i β).
- Kurier w cenie badania dostarczy do Ciebie zestaw do samodzielnego pobrania i odbierze go po zamówieniu na stronie.
- Do wyniku badania na celiakię otrzymasz pisemne zalecenia lekarskie oraz dietetyczne, a przy pozytywnym rezultacie – dodatkowo przykładowe menu bezglutenowe.
- Badanie jest bezbolesne, wykonywane z wymazu z policzka (taka próbka ma większą stabilność niż próbka krwi). Dowiedz się więcej
- W razie potrzeby masz możliwość zmówienia 30-minutowej konsultacji telefonicznej wyniku ze specjalistą z zakresu gastrologii czy dietetyki klinicznej.
- Na każdym etapie możesz liczyć na pomoc naszych specjalistów, którzy dostępni są dla Ciebie 7 dni w tygodniu (pon.-pt. 7:00-22:00, weekendy i święta 9:00-21:00).
- Badanie realizowane jest w certyfikowanym laboratorium genetycznym z 15-letnim doświadczeniem, w którym żaden wynik do tej pory nie został podważony. Dowiedz się więcej.

Pobierz próbki do badania na celiakię sam w domu
Twoje próbki zostaną objęte bezpłatną gwarancją na wypadek
nieprawidłowego pobrania – 100% bezpieczeństwo.

Pobierz próbki do badania na celiakię w punkcie pobrań
Całkowity koszt badania (cena badania 297 zł + koszt pobrania przez personel medyczny 50zł): 347,-
Umów badanie
Nasi specjaliści
Badania na nietolerancję glutenu i nie tylko – dowiedz się więcej:
Źródła:
[1] Ratajczak A., Moszak M., Grzymisławski M., Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto, „Pielęgniarstwo i zdrowie publiczne” 2017, 7(4), s. 309.
[2] Nowe wytyczne diagnostyki celiakii wg Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN), oprac. A. Rybak, „Standardy Medyczne Pediatria” 2012, 9, s. 179–184.
[3] K. Pastusiak, J. Michałowska, P. Bogdański, Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy, „Forum Zaburzeń Meta¬bol¬icznych” 2017, 8, 4, s. 159.