Jakie są objawy nietolerancji pokarmowych, jak rozpoznać nietolerancję pokarmową? Nietolerancja pokarmowa nie jest łatwa do zdiagnozowania, a ścisła dieta eliminacyjna nie raz jest jedynym leczeniem. Czym różni się nietolerancja od alergii pokarmowej? Jak wygląda diagnostyka w przypadku podejrzenia konkretnych nietolerancji pokarmowych? Dlaczego największą uwagę należy zwrócić w kierunku nietolerancji glutenu i laktozy?
Nietolerancje pokarmowe a alergia pokarmowa
W dzisiejszych czasach wiele osób cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe – co warto zauważyć, nietolerancja pokarmowa jest często mylona z alergią pokarmową i ma inną charakterystykę.
-
Czym się różnią? Nietolerancja pokarmowa to jest to nieimmunologiczna odpowiedź na spożycie żywności lub składnika żywności w ilości, która jest zwykle tolerowana przez ogół populacji. Alergia pokarmowa to patologiczna reakcja organizmu na codziennie spożywany pokarm, uwarunkowana mechanizmami immunologicznymi.
Nietolerancja pokarmowa polega na braku lub niedoborze enzymów ( w zależności od stopnia i zaawansowania choroby), które rozkładają substancje takie jak na przykład fruktoza czy laktoza. Objawy takich nietolerancji zazwyczaj występują bardzo szybko, już po kilku minutach od spożycia produktu zawierającego niepożądany przez organizm składnik, możemy spodziewać się objawów.
Najczęstszym typem nietolerancji jest nietolerancja pokarmowa na mleko i laktozę, a także nietolerancja na gluten i pszenicę. Wówczas osoba cierpiąca na nietolerancję zmuszona jest do przestrzegania ścisłej diety, która wyklucza te produkty.
Nietolerancja pokarmowa objawy
Wiele problemów zdrowotnych takich jak słaba odporność i częste infekcje, depresja, padaczka, problemy z poczęciem dziecka, osteoporoza, niski wzrost, anemia, poronienia a nawet nowotwory mają swój początek w nietolerancjach pokarmowych.
Nietolerancja pokarmowa jest dla wielu osób utrudniającym życie problemem, z którym ciężko sobie poradzić. Prowadzi do uciążliwych objawów, które są efektem walki przeciwciał z alergenem. U osób chorych występują bardzo różne, często niespecyficzne dolegliwości, co utrudnia prawidłową diagnostykę.
Nietolerancja pokarmowa objawy:
- bóle głowy,
- uczucie zmęczenia,
- nudności,
- wymioty,
- biegunka,
- bóle stawów i mięśni,
- wysypki i problemy skórne.
Nietolerancje pokarmowe objawy – jakie choroby mogą z nimi współwystępować?
Nietolerancje pokarmowe często współwystępują są u osób z chorobami przewlekłymi, szczególnie o podłożu autoimmunologicznym. Obecność nadwrażliwości na pożywienie może nasilać ich objawy i utrudniać leczenie. Właściwa diagnoza jest więc istotna, aby usprawnić proces leczenia między innymi chorób:
- cukrzyca typu 1,
- zespół jelita drażliwego,
- choroba Leśniowskiego-Crohna,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- Hashimoto,
- insulinooporność.
Nietolerancje pokarmowe – czym jest nietolerancja glutenu i laktozy?
- Nietolerancja glutenu jest chorobą, która może pojawić się u osób z konkretnymi predyspozycjami genetycznymi. Sama ich obecność jednak nie wystarczy – do zachorowania potrzebny jest jeszcze gluten i czynnik aktywujący. Aktywatorem może być np. ciąża, operacja, zawał, infekcja, podeszły wiek czy spadek odporności.
- U osoby chorej gluten działa toksycznie, powodując nieprawidłową reakcję układu immunologicznego. Dochodzi do degradacji kosmków jelitowych, które w dużej mierze odpowiadają za przyswajanie substancji z jedzenia, leków i suplementów. To z kolei wiąże się z pojawieniem się niedoborów i licznych objawów. Objawy nietolerancji glutenu (celiakii) mogą być u każdego chorego bardzo różne. Najczęściej pojawiają się klasyczne objawy, przede wszystkim są to dolegliwości ze strony układu pokarmowego, m.in. bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, nudności i wymioty oraz zaparcia. Objawy nietolerancji glutenu nie muszą jednak dotyczyć wyłącznie przewodu pokarmowego. U około 70% pacjentów z nowo rozpoznaną celiakią nie występują problemy gastryczne, a choroba objawia się w sposób niespecyficzny.
- Nietolerancja laktozy polega na wytwarzaniu zbyt małej ilości (lub całkowitym braku) enzymu o nazwie laktaza. Jego podstawową funkcją jest trawienie laktozy – cukru mlecznego obecnego m.in. w mleku i jego podobnych przetworach. Niestrawiona laktoza fermentuje pod wpływem bakterii, co wywołuje nieprzyjemne objawy. Najczęściej za nietolerancję laktozy odpowiada obecność pewnego wariantu genu LCT – pierwotna nietolerancja laktozy występuje nawet u 37% Polaków.
- Objawy nietolerancji laktozy to przede wszystkim zmiany skórne: pokrzywka lub atopowe zapalenie skory. U osoby chorej objawy skórne pojawiają się zazwyczaj bardzo szybko po spożyciu produktów z laktozą i są one uciążliwe. Nietolerancja laktozy powoduje także bardzo często poważne objawy gastryczne – biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha. Przyczynia się też do bardzo groźnych powikłań : osteoporoza i osłabienie kości, zespół jelita nadwrażliwego, astma, egzema, zapalenie zatok, ból stawów i kości oraz zaburzeń koncentracji.
Nietolerancje pokarmowe diagnostyka – dlaczego warto wykonać badania genetyczne?
Trwała nietolerancja glutenu (celiakia) jak i nietolerancja laktozy są chorobami uwarunkowanymi genetycznie to znaczy, że do ich występowania potrzebne są odpowiednie zestawy genów. Te zmiany możemy wykryć właśnie wykonując badania genetyczne na nietolerancje pokarmowe.
Tylko badanie genetyczne da Ci odpowiedź:
- Czy możesz mieć celiakię i nietolerancję laktozy – odpowiedź na całe życie
- Czy Twoi bliscy też mają się przebadać – na te choroby może też chorować ktoś z Twojej rodziny
- Czy powinieneś wykonywać regularne badania z krwi, aby zadbać o swoje zdrowie
Testy na nietolerancje pokarmowe IgG zależne, które kosztują całościowo nawet kilka tysięcy złotych tak naprawdę nie są rekomendowane przez specjalistów. Nie ma żadnych dowodów na to, że ich wyniki mają jakąkolwiek wartość.
Umów badanie
Nietolerancje pokarmowe – badania genetyczne na nietolerancje pokarmowe
Wybierając badanie genetyczne warto sprawdzić jego zakres. Aby mieć 100% pewność badanie celiakii powinno obejmować haplotypy DQ2.2 (DQA1*05, DQB1*02), HLA DQ2.5 (DQA1*02, DQB1*02), HLA DQ8 (DQA1*03, DQB1*03). Z kolei badanie na nietolerancję laktozy powinno obejmować dwie zmiany w genie LCT – C/T(-13910) oraz G/A(-22018). Oprócz najszerszego zakresu do badania celiakii otrzymasz od nas również zalecenia lekarza oraz dietetyka klinicznego.
Nietolerancje pokarmowe badania – co zawiera pakiet Zdrowe Jelita?
- Badanie genetyczne w kierunku celiakii w najszerszym zakresem badanych genów HLA (DQ2,2 DQ2,5 DQ8) w podjednostce α i β
- Badanie genetyczne w kierunku nietolerancji laktozy obejmujące wszystkie polimorfizmy w genie LCT (13910 oraz 22018)
- Zestaw do samodzielnego pobrania objęty gwarancją próbki (w przypadku “niewystarczającego” wymazu Pacjentowi przysługuje kolejny zestaw bez dopłat)
- Bezpłatną dostawę zestawu i bezpłatny odbiór pobranej próbki
- Pisemne zalecenia lekarskie oraz dietetyczne do wyniku celiakii, przy pozytywnym rezultacie dodatkowo przykładowy jadłospis bezglutenowy
- Wynik celiakii od 7 do 10 dni roboczych / wynik nietolerancji laktozy do 10 dni roboczych
- Analiza wykonywana jest w certyfikowanym laboratorium metodą Time PCR System. Do badania wykorzystujemy odczynniki posiadające certyfikat IVD. Jest to niezmiernie ważne, ponieważ niektóre laboratoria ze względu na koszty stosują odczynniki przygotowane samodzielnie we własnym laboratorium, co oznacza, że sama jakość i skuteczność odczynników nie jest sprawdzona. Wybierając laboratorium, warto więc zapytać, czy do danego badania stosowane są odczynniki z certyfikatem IVD.
Dowiedz się więcej: