Celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu, jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. Oznacza to,że organizm „atakuje” własne tkanki. W tym przypadku są to kosmki jelitowe,biorące udział przede wszystkim w przyswajaniu składników dostarczanych do organizmu (z jedzeniem, lekami, suplementami). Po rozpoznaniu celiakii konieczna jest więc dieta bezglutenowa utrzymywana do końca życia.
Czy celiakia jest dziedziczna?
Pytanie „czy celiakia jest dziedziczna” nasuwa się wielu osobom podejrzewającym celiakię lub już po diagnozie. Jest to w końcu choroba o podłożu genetycznym, która może wystąpić tylko u osób z konkretnymi genami. ESPGHAN (Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci) zaleca wykonanie badania na celiakię u krewnych pierwszego stopnia osoby chorej (rodziców, dzieci,rodzeństwa) [1]. Geny związane z celiakią mogą zostać bowiem przekazane potomstwu.
Jakie są objawy celiakii?
Wiele osób kojarzy celiakię przede wszystkim z problemami gastrycznymi (biegunki, bóle brzucha etc.). Tego rodzaju symptomy pojawiają się jednak u stosunkowo niskiej liczby chorych. W takim razie – jakie są objawy celiakii występujące najczęściej? Tak naprawdę mówi się, że każdy ma inną celiakię. Mogą wystąpić np. anemia, zmęczenie,poronienia, bóle głowy, niepłodność czy problemy skórne.
Jak wygląda diagnostyka celiakii?
Nie ma jednego badania, które potwierdzi celiakię, ale jednym – genetycznym – można ją wykluczyć. Jak wygląda diagnostyka celiakii? Warto zacząć od badania DNA i sprawdzić, czy geny są w ogóle obecne. Jeśli nie, diagnostykę można na tym etapie zakończyć. Jeśli tak –wykonywane są dodatkowe badania (krwi, biopsja).
Gdzie zrobić badanie na celiakię?
Podejrzewasz u siebie trwałą nietolerancję glutenu? Na pewno zastanawiasz się, gdzie zrobić badanie na celiakię. Test genetyczny – który warto wykonać jako pierwszy – zrobisz w dowolnym miejscu na świecie (próbki można pobrać samodzielnie i odesłać do laboratorium) lub w 1 z 200 placówek w Polsce.
Źródło:
[1] Nowe wytyczne diagnostyki celiakii wg Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN), oprac. A. Rybak, „Standardy Medyczne Pediatria” 2012, 9.