W alergii na białko mleka krowiego, układ odpornościowy organizmu może silnie reagować poprzez produkcję przeciwciał (IgE) lub poprzez aktywację komórek zapalnych. Za każdym razem, gdy spożywany jest pokarm zawierający białka mleka, układ odpornościowy reaguje alergicznie poprzez produkcję substancji pośredniczących, takich jak histamina i prowadzi do takich objawów jak biegunka, nudności, bóle brzucha lub zmiany skórne (pokrzywka, egzema).
Alergia na mleko – rodzaje
W przypadku alergii IgE-zależnej na białka mleka krowiego, mogą wystąpić następujące objawy:
- Objawy na skórze, takie jak swędząca wysypka, pokrzywka, obrzęk ust, języka lub twarzy;
- Objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak ból brzucha, wymioty i biegunka;
- Objawy kataru siennego, takie jak kichanie, swędzenie nosa, katar lub niedrożność nosa;
- Duszności.
W bardzo ciężkich przypadkach reakcja alergiczna może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Jest to ciężka reakcja alergiczna, która potencjalnie może zagrażać życiu.
Alergia na mleko – objawy
Objawy alergii na mleko są bardzo indywidualne. U niektórych są one niewielkie i bezpieczne, podczas gdy u innych może wystąpić ciężka reakcja alergiczna, nawet przy niewielkiej ilości mleka. Rozstrój żołądkowo-jelitowy jest powszechny. Rzadko pojawia się swędzenie jamy ustnej i gardła, obrzęk błon śluzowych i problemy z oddychaniem, co jest szczególnie częste u małych dzieci. Często rozwijają się u nich wypryski i pokrzywka na skórze.
Alergia na mleko – badania
W celu zdiagnozowania alergii na mleko lekarz musi zapoznać się z historią choroby pacjenta, wykonać badanie krwi na obecność przeciwciał alergicznych oraz test. Nie u wszystkich osób z alergią na mleko wyniki tych testów będą pozytywne. Dotyczy to w szczególności niemowląt, u których występują takie objawy jak wymioty, biegunka lub krew w kale. Jedynym wiarygodnym sposobem sprawdzenia, czy mleko wywołuje te objawy, jest wykluczenie mleka z diety na pewien czas.
Alergia na mleko – leczenie
Najważniejszą rzeczą w leczeniu alergii jest właściwa dieta, którą powinien opracować lekarz. Mleko jest ważnym źródłem wapnia, dlatego należy wybierać produkty, które je zastępują.